Schengen vizesindeki kriz sürerken, Almanya’nın ‘yeni nesil nitelikli göçmen yasası’na ilişkin detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Kısa süre içinde meclisten geçmesi beklenen madde ile 7 yılda başta Türkiye olmak üzere AB dışı ülkelerden 7 milyona yakın “Nitelikli Göçmen İşçi” istihdam edilecek.
Almanya, değişen dünyaya ayak uydurmak ve işgücü açığını kapatmak için “Nitelikli İş Kanunu” ile yeni “Vatandaşlık Kanunu”nu birlikte devreye sokuyor. Kısa süre içinde meclisten geçmesi beklenen yasa ile 7 yıl içinde başta Türkiye olmak üzere AB dışı ülkelerden 7 milyona yakın “Nitelikli Göçmen İşçi” istihdam edilecek.
Yeni kanun, yabancılar kanunu, ikamet kanunu, sosyal haklar kanunu, vatandaşlık kanunu başta olmak üzere AB’nin uyguladığı “Mavi Kart” ile Türk ve yabancı işçi çalıştırma sisteminde köklü değişiklikler getiriyor.
Sözcü Ali Gülen’in verdiği bilgiye göre ; 300 sayfadan fazla yeni yasa tasarısı onaylanırsa sistem şu şekilde işleyecek:
1) UYGUN İŞ BULMA ŞARTLARI
Almanya’ya ve diğer AB üyesi ülkelere gitmenin ilk kuralı mesleki eğitime ya da yıllardır alışık olunan mesleğe uygun bir iş bulabilmek. Bu iş teklifi ile “Ulusal Vize” uygulanacaktır.
İşyeri fiilen Almanya’dan Türkiye’deki konsolosluklara “Davetiye” gönderecek. Doktorlarda olduğu gibi, belirli bir düzeyde Almanca veya İngilizce kuralı aranır. İş bulup yerleşenler ailelerini de yanlarına alabilecekler.
2) MAAŞ ALT SINIRI 3500 EURO
Almanya’ya iş teklifi ile gelmek isteyenlerin en az 3500 Euro brüt teklif almış olması gerekmektedir. Bunun altındaki tekliflere “istisnai durumlarda” ve kısa vadeli olarak izin verilebilir. Ancak bu ana uygulamadır.
Bilgisayar mühendisleri, sağlık profesyonelleri, inşaat, su ve kalorifer tesisatçıları alanında uzman kişiler ve akla gelebilecek her alanda meslek sahibi olanlar başvurabilir.
3) İŞYERİNİ DEĞİŞTİRME İMKANI
Almanya’ya bir iş yeri daveti ile gelenler, istemezlerse belli bir süre sonra iş yerini değiştirebilecekler. Hatta başka bir AB üyesi ülkeye geçebilir.
Bir yıl ve üç yıl olmak üzere iki sınırı vardır. Üç yıl sonra daimi oturma izni alınabilir. 5 yıl sonra Alman vatandaşı olacaksınız. Sistem, 1960’lardaki personel göçünden çok farklı işleyecek. Bu sefer işçiler değil, “eğitimli personel ve beyin göçü” hedefleniyor.
4) MÜLTECİLER VE KAÇAKÇILAR
Almanya’ya kaçak giriş yapan ve iltica talebinde bulunan Türkler, 29 Mart’a kadar başvurmaları halinde haklarından yararlanacak. Yani iş bulurlarsa oturma ve çalışma izni alacaklar. Statüleri yasal hale gelecek. Bunlarda 3500 Euro alt sınırının aranması beklenmiyor. Yani inşaatta iş bulurlarsa çalışabilirler.
5) TURİST VİZESİ İLE RANDEVU DURUMU
Almanya’dan iş daveti veya teklifi almamış ancak turist olarak gelenler de aynı haktan yararlanabilecek. Almanya’da uygun bir iş bulmaları halinde çalışma ve oturma izni alabilecekler ve belli bir gelir elde edeceklerini garanti edebiliyorlar.
6) SÜREKLİ OTURUM VE VATANDAŞLIK
Türklerin diğer AB üyesi olmayan ülkelerden farklı bir durumu var. AB ile imzalanan Ortaklık Anlaşması, 1/80 ve 1/83 sayılı Paydaş Kurulu kararları ve Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın model kararları Türklerin kısa sürede AB’ye yerleşme hakkını öngörmektedir. . Bu, üç yıllık bir sürenin ardından AB’de kalıcı oturma iznini getiriyor. O zaman vatandaşlık mümkündür.
7) PUANLAMA SİSTEMİ VE HİZMETLERİ
Türklerin Almanya’ya gelmeleri için belli bir puan bulmaları gerekecek. Chance Card adı verilen sisteme göre iş sahibi olmak, dil bilmek, Almanya’da akrabası olmak, 45 yaşının altında olmak, iyi bir iş teklifi almak; Pozitif puan ile Ulusal Vize alınmasında etkili olacaktır. Büyükler de diğer kuralları yerine getirebilirlerse gelebilirler.
doganyurthaber.xyz